Uvažujete nad drevodomom ako alternatívou murovaného domu? Tu sú jeho výhody aj nevýhody!

Drevodom vás prekvapí.

Drevodom sa do povedomia Slovákov dostal len pred niekoľkými rokmi a mnohí z nás stále nemajú tak celkom jasnú predstavu o tom, čo vlastne takáto stavba predstavuje. Ide o dom, ktorého nosnú štruktúru tvorí stĺpikový systém alebo prefabrikované drevopanely, pričom má podobné vlastnosti s budovami z tehly alebo pórobetónu. Podľa všeobecnej mienky má nevýhodu oproti nim v životnosti a ohňovzdornosti, čo však nemusí byť tak celkom pravdou. Aké sú teda výhody a nevýhody drevodomu?

V prospech drevodomu jednoznačne hovorí rýchlosť výstavby, ktorá je realizovateľná v priebehu celého roka a tiež náklady spojené s jeho stavbou. Správne navrhnutá a postavená drevostavba dokáže významne znížiť spotrebu energie. Pri relatívne malej hrúbke steny je možné dosiahnuť požadované tepelnoizolačné vlastnosti.

Ako je to s nevýhodami? Tie sú skôr nepresným názorom laikov. Ak zvolíte drevodom, nemusíte sa báť, že budete bývať v stavbe, ktorá ľahko zhorí a to vďaka ohňovzdornému laku, ktorý sa na drevo aplikuje v niekoľkých vrstvách. Tiež sa nemusíte báť toho, že ste zainvestovali do stavby s malou životnosťou. Drevodom má životnosť 100 až 150 rokov, závisí to od údržby, ktorá je jednoduchšia ako v prípade murovaného domu.

Tak čo, zvážili by ste možnosť bývania v drevodome? Pre viac zaujímavostí, rád a inšpirácií nezabudnite sledovať reláciu Postavíme, opravíme, zveľadíme v nedeľu o 11:00 na JOJke!

Autor: František Kozmon